God do you look Evil in the dark.

Friday, August 8, 2008

GENERATIONER

Funderade lite häromdagen kring det här med namn på generationer och hur det uppkommit. Hur många finns det osv, har funderat länge på vilken jag själv tillhörde och enligt årtalen så tillhör jag Generation X, men när jag funderar på det så tillhör jag nog mer Generation Y. För att göra ett någorlunda intressant blogginlägg för en gångs skull så ska jag lista de intressanta generationerna och deras namn.

Den tysta Generationen ca 1940-1950
En stor generation som upplevde en av Sveriges största högkonjunkturer under sina vuxna liv. Det glada 80-talet. De var dessutom många personer i generationen pga babyboomen i Sverige under 1940talet. Detta gjorde att efterföljande generationer hade svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. (Kallas ibland Jätteproppen Orvar pga detta.) Mycket gynnad generation.

Den bortglömda Generationen ca 1950-1960
En relativt liten generation som fått sitt namn av att de var för unga för att vara med på sjuttiotalet då mycket hände i Sverige, Punk, Vänstervågen mm. Konstnärer från den bortglömda generationen uppmålas ofta som att vara vilsna själar ständigt sökandes något bättre.

De förlorade generationen ca 1960-1970
En kämpande generation som fick det mycket sämre än tidigare generationer. Lågkonjunktur i Sverige under 1960 och 70talet samtidigt som det är den näst största generationen gjorde att de fick lida många nedskärningar under sin uppväxt. Många möjligheter stängdes och de växte upp under en tid då det fanns många fler vuxna än barn (se jätteproppen orvar ovanför). Kallas tillsammans med Generation X, "Den ironiska generationen"

Generation X Ca 1970-1980
Namnet kommer från Douglas Coupland pocketroman men även från Billy Idols punkband. Grejen är helt enkelt att allt är orättvist. Våra föräldrar har det bättre, alla andra har det bättre. Vi kan göra det bättre själva, osv. En kämpande generation som växte upp under kalla kriget när klyftan mellan de som bestämde och folket var stor. Har svårt att växa upp och revolterar gärna. Kallas tillsammans med 60 talisterna, "Den ironiska generationen"

Generation Y Ca 1980-1990
Namnet kommer såklart från X men även även ordet "Why". Varför finns jag? Vad ska jag göra? Vad ska jag bli? Generation Y har det bättre än generation X ekonomiskt och kan ofta leva gott på sina föräldrar som levat under högkonjunktur. Detta gör det till en väldigt konfunderad generation som inte riktigt hittat sin plats än då de vuxna sköter det där så bra ändå så.

Net Generation ca 1990-2000
Internetgenerationen. Framtidens generation som kommer veta allt om lunarstorm och spraydate.

No comments: